Recept från Hemlagat, Höst 2017
30 min
Portioner: 4
9 äpplen
75 g pistaschmandel, skalade
1 dl strösocker
1 msk vatten
20 g smör
smör till formen
ATT TOPPA MED
20 g smör
1 msk strösocker
HEMGJORD VANILJVISP
1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Kärna ur äpplena med en äppelurkärnare.
3. Smörj en ugnsform ca 20x25 cm. Sätt äpplena i formen.
4. Mixa pistaschmandeln med sockret och tillsätt vattnet och smöret. Fyll äpplena med pistaschmassan. Hyvla smöret och lägg på äpplena. Strö över sockret.
5. Sätt in formen mitt i ugnen i 20 minuter. Lägg på aluminiumfolie och grädda ytterligare 5-10 minuter eller tills äpplena har blivit mjuka. Ta ut äpplena ur ugnen och låt svalna.
6. HEMGJORD VANILJVISP: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna i en bunke. Lägg i äggulorna och sockret i bunken och vispa kraftigt med en elvisp. Vispa grädden lätt i en separat skål och vänd ner i övriga ingredienser.