Inled nyårsaftonens meny med en klassisk förrätt: Pilgrimsmusslan är vacker, lyxig och ger mersmak – en perfekt start på kvällen. Sa vi dillmajonnäs?
30 min
Dillmajonnäs
Ingefärspicklad gurka
1. Ingefärspicklad gurka: Koka upp ingredienserna till lagen och låt kallna. Skala gurkan lite slarvigt och hyvla den tunt. Lägg ner skivorna i den kalla lagen och låt stå minst 30 min.
2. Dillmajonnäs: Mixa rapsoljan med dillen tills du får en grön olja. Lägg äggulan i en rostfri bunke tillsammans med 2 krm citronsaft och tillsätt dilloljan, droppvis till en början och sedan i en fin stråle, under konstant vispning tills du får en majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
3. Hetta upp smör på medelhög värme i en stekpanna, halstra pilgrimsmusslorna runt om tills de fått färg.
4. Lägg dem på en skärbräda och skiva tunt.
5. Lägg pilgrimsmusslorna på ett platt fat, häll över citronsaft och olivolja, krydda med salt och peppar och låt stå ca 10 minuter.
6. Fördela musslorna på fyra assietter tillsammans med gurkan. Spritsa ut klickar av dillmajonnäsen och toppa med späda blad och eller örter.
4 portioner