Pepparrotsgravad lax med senap- och kaffesås

Grava din egen lax till jul. Med det här receptet får du en gravad lax med mycket smak av både ingefära, senap och kaffe. En ljuvlig lax med såväl beska som fräschör. Perfekt på julbordet.

35 min

Pepparrotsgravad lax med senap- och kaffesås

Ingredienser

  • 1 kg
    färsk lax av mittbiten med skinn
  • 0.5 dl
    salt
  • 1 dl
    strösocker
  • 1 msk
    grovkrossad svartpeppar
  • 0.5 dl
    grovhackad dill
  • 1 dl
    riven färsk pepparrot

SENAP- OCH KAFFESÅS

  • 2 msk
    svensk senap
  • 1 msk
    dijonsenap
  • 1 msk
    socker
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 krm
    svartpeppar
  • 1 msk
    vitvinsvinäger
  • 2 dl
    rapsolja
  • 1 dl
    hackad dill
  • 1 msk
    stark espresso
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

1. Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar.

2. Blanda salt, socker, och peppar. Gnid in blandningen, dill och pepparrot i laxens köttsidor. Lägg laxen i en plastpåse.

3. Låt ligga 2 dygn i kylen och vänd påsen 4–5 gånger under den tiden.

4. SENAP- OCH KAFFESÅS: Blanda samman de båda senapssorterna, socker, salt, peppar och vinäger.

5. Tillsätt oljan droppvis eller i en fin stråle under kraftig omrörning så att såsen blir tjock. Det går utmärkt att använda elvisp. Tillsätt kaffet och den hackade dillen och smaka gärna av med nymalen svartpeppar.

6 portioner