Pasta vongole à la Gustav

Matbloggaren Gustav Johansson bjuder på pasta med finess. ”Svamp ersätter här vongolemusslorna och norialger ger havssmak.”

40 min

Pasta vongole à la Gustav

Ingredienser

  • 500 g
    pasta linguini (+ ca. 1 dl pastavatten)
  • 200 g
    shiitakesvamp (eller ostronskivling eller kungsmussling)
  • 2 ark
    norialger
  • 5 st
    vitlöksklyftor
  • 250 g
    körsbärstomater
  • 1 st
    röd chili färsk
  • 1.5 dl
    bladpersilja färsk hackad
  • 1.5 st
    citron
  • 0.5 dl
    cashewost (se recept på Vegetarisk chèvre chaud)
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

1. Putsa svampen, skär bort stammarna på shiitaken. Ostronskivling eller kungsmussling skivas.

2. Klipp noriarken, 2 x 2 cm.

3. Marinera svampen i 2 msk olivolja, salt och svartpeppar i en plastpåse med norialgerna medan du förbereder övrigt.

4. Skala och skiva vitlöken tunt. Skölj, kärna ev ur och strimla chilin. Halvera tomaterna och hacka persiljan.

5. Stek svampen med marinad och alger i en stekpanna med höga kanter, tills svampen har vätskat ur och får färg.

6. Koka pastan under tiden.

7. Sänk värmen i stekpannan och slå i lite mer olivolja, samt vitlöken och chilin. Fräs tills vitlöken får färg, tillsätt tomater och citronjuice och låt tomaterna mjukna.

8. Vänd ner pastan (al dente) i stekpannan med såsen, spar pastavattnet.

9. Rör ner citronzest, persilja, cashewost. Späd med 1–2 dl pastavatten tills allt blir krämigt. Salta och peppra.

4 portioner