Recept från Barnkassen v.40 (2017)
35 min
Portioner: 4
200 g morötter (2-3 st)
½ zucchini
100 g rödlök (1-2 st)
1 msk neutral olja
ca 500 g blandfärs
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 fp krossade tomater (390 g)
1 fp färskost vitlök & örter (150 g)
1 msk oregano
1 tsk kinesisk soja
1 ½ tsk balsamvinäger
4 port fusillipasta
½ fp körsbärstomater (125 g)
50 g riven ost
1. Pasta (kastrull): Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i kastrullen.
2. Köttfärssås (traktörpanna): Skala och grovriv 200 g morötter (2-3 st), ½ zucchini och 100 g rödlök (1-2 st). Hetta upp 1 msk neutral olja i pannan och fräs ca 500 g blandfärs, löken, 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk tomatpuré, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar i 5 min på medelhög värme.
3. Lägg ner morötterna och zucchinin i pannan och fortsätt fräsa i ca 3 min. Tillsätt 1 fp krossade tomater (390 g), 1 fp färskost vitlök/örter (150 g), 1 msk oregano, 1 tsk kinesisk soja och 1 ½ tsk balsamvinäger. Låt puttra i ca 10 min.
4. Koka fusillipasta till 4 personer (ca 350 g).
5. Halvera ½ fp körsbärstomater (125 g).
6. Servera köttfärssåsen med pastan och toppa med körsbärstomaterna och 50 g riven ost.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här rätten passar utmärkt att frysa in om det blir mat över.
Förbered: Plocka gärna fram alla skafferivaror såsom kryddor, oljor mm i förväg - då går maten snabbare att laga när det väl är dags för middag.
Tips! Om du har några trötta grönsaker i kylen som behöver gå åt såsom palsternacka, paprika eller aubergine går det utmärkt att riva eller finhacka dessa och tillsätta i köttfärssåsen. Det flersta grönsaker går bra att ha i en köttfärssås.