Olivpannbiffar med vinägerstekt rödkål

Få in lite vardagslyx med de här goda pannbiffarna med finhackade oliver. Toppa med utsökta apelsinglacerade morötter, vinägerstekt rödkål och en yoghurtdressing på äpple och pepparrot.

30 min

Olivpannbiffar med vinägerstekt rödkål

Ingredienser

  • 500 g
    blandfärs
  • 4 msk
    ströbröd
  • 1.5 dl
    mjölk
  • 1 st
    schalottenlök
  • 1 st
    ägg
  • 1 tsk
    salt
  • 1 krm
    svartpeppar
  • 0.5 kruka
    färsk timjan, grovhackad
  • 1 dl
    svarta kalamataoliver, grovhackade
  • 50 g
    smör
  • 1 msk
    rapsolja

APELSINGLACERADE MORÖTTER

  • 4 st
    morötter
  • 1 msk
    rapsolja
  • 1 st
    apelsin, rivet skal och saft
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 0.5 kruka
    timjan

VINÄGERKOKT RÖDKÅL

  • 0.25 st
    rödkålshuvud
  • 1 tsk
    råsocker (eller rörsocker)
  • 1 msk
    rapsolja
  • 1 msk
    äppelcidervinäger
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

ÄPPEL- OCH PEPPARROTSYOGHURT

  • 1.5 dl
    matlagningsyoghurt
  • 1 st
    äpple, grovrivet
  • 1 msk
    riven pepparrot
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

1. Låt ströbröd och mjölk svälla 5 min i en bunke. Hacka och stek löken gyllenbrun. Blanda lök, ägg, salt, peppar och färs med ströbröd, olivhack och timjan.

2. Forma till 8 biffar och stek i smör och olja på medelvärme 10–12 min per sida.

3. Skala och dela morötterna på längden. Vänd dem i olja, salt och peppar. Rosta i 220° ca 15 min, tillsätt apelsinskal och saft och baka ytterligare 5 min. Ta ut och blanda med lite plockad timjan.

4. Skär kålen i 2 cm stora bitar, stek på hög värme 4–5 min, tillsätt socker och stek ytterligare 2–3 min, häll på vinäger och smaka av med salt och peppar.

5. Blanda allt till äppelyoghurten, smaka av med salt och peppar.

6. Servera pannbiffarna med kål och morötter och äppelyoghurt.

4 portioner