Höstens godaste lammgryta varvas med rotfrukter, svamp, steklök och örter. Vi gör den ännu fylligare genom att addera röda linser.
120 min
1. Skala steklökarna och halvera dem som är stora. Strimla selleristjälkarna i centimeterstora bitar, finhacka vitlöken och skär svampen i kvartar.
2. Hetta upp en gryta och stek svampen tills vätskan släppt, tillsätt smöret och stek tills gyllene. Smaka av med salt och peppar och tillsätt lök, selleri och vitlök. Stek under omrörning någon minut till.
3. Tillsätt tomatpuré, timjan och rosmarin och fräs någon minut till. Tillsätt vinet och sjud upp. Tillsätt vatten, balsamvinäger, viltfond och lagerblad.
4. Skär upp lammsteken i grytbitar. Salta och peppra runt om och stek gyllene i en stekpanna med smör i omgångar.
5.Lägg ner köttbitarna i grytan och koka upp, låt sjuda under lock cirka 1–1 ½ timme eller tills köttet är mört.
6. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Blanda med olivolja och salt på en plåt. Rosta mitt i ugnen cirka 25 minuter.
7. När köttet i grytan känns mört, tillsätt linserna och sjud ytterligare ca 10 minuter eller tills linserna mjuknat. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar och red av med majsena till önskad konsistens. Toppa grytan med rotfrukterna precis innan servering.
4 portioner