Recept från Barnkassen v.46 (2017)
45 min
Portioner: 4
1 zucchini
1 röd chili
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
1 fp krossade tomater med örter, (390 g)
1 fp krossade tomater (390 g)
1 ½ dl vispgrädde
½ msk buljongpulver
1 fp kokta röda linser (290 g)
1 fp färska lasagneplattor (200 g)
1 fp mozzarella (125 g)
½ fp fetaost (75 g)
1 kruksallad
½ gul paprika
½ fp körsbärstomater (125 g)
1 msk olivolja
½ msk balsamvinäger
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Sås (traktörpanna + lock): Hacka 100 g rödlök (1-2 st). Grovriv 1 zucchini. Kärna ur och hacka 1 röd chili. Smält 1 msk smör i pannan och tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, ½ dl tomatpuré och grönsakerna. Fräs på medelhög värme i 4-5 min.
3. Tillsätt 1 fp krossade tomater med örter (390 g), 1 fp krossade tomater (390 g), 1 ½ dl vispgrädde, ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning), 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar i pannan. Låt puttra under lock i ca 5 min. Skölj 1 fp kokta röda linser (290 g) och vänd ner i såsen.
4. Lasagne (ugnsform 20 x 30 cm): Varva grönsakssåsen med 1 fp färska lasagneplattor (200 g) i formen. Börja och avsluta med sås. Skiva 1 fp mozzarella (125 g) och fördela mozzarellan och ½ fp fetaost (75) över lasagnen. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min, tills lasagneplattorna är mjuka.
5. Sallad (skål): Grovhacka 1 kruksallad. Tärna ½ gul paprika och halvera ½ fp körsbärstomater (125 g). Blanda grönsakerna i skålen och ringla över 1 msk olivolja, ½ msk balsamvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
6. Servera lasagnen med salladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Lasagnen går utmärkt att frysa in om det blir mat över av den. Salladen håller 1-2 dagar i kylen.
Förbered: Såsen (punkt 2-3) går bra att göra i förväg och förvara i kylen tills det är dags att montera ihop lasagnen.
Tips! Om ni vill ha mer hetta i lasagnen, tillsätt även kärnorna från chilin i såsen. Mycket av hettan sitter i kärnorna.