Ugnsgratinerad rödspätta med tomat och machésallad

Recept från Vardagskassen v.46 (2017)

35 min

Portioner: 4

Ingredienser

4 port valfritt ris
ca 600 g rödspätta
2 krm vitpeppar
250 g tomater (3-4 st)
100 g gul lök (1-2 st)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk basilika
½ fp riven ost (75 g)
½ gurka
1 fp machésallad (70 g)
½ msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Koka valfritt ris till 4 personer.

3. Rödspätta + sås (ugnsform 15 x 20 cm + stekpanna): Krydda ca 600 g rödspätta med ¾ tsk salt och 2 krm vitpeppar. Rulla ihop fileérna och lägg i formen.

4. Tärna 250 g tomater (3-4 st). Hacka 100 g gul lök (1-2 st). Smält 1 msk smör i pannan, bryn tomaterna och löken på medelvärme i ca 3 min. Strö över 1 msk vetemjöl och vispa ner 2 dl vispgrädde och 1 dl mjölk. Krydda med 1 tsk basilika, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Låt puttra i 1 min.

5. Häll såsen över rödspättan i formen och strö över ½ fp riven ost (75 g). Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 min.

6. Sallad (skål): Tärna ½ gurka och blanda med 1 fp machésallad (70 g), ½ msk olivolja och 1 tsk vitvinsvinäger i skålen.

7. Servera spättagratängen med riset och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2-3 dagar i kylen. Allt utom salladen går bra att frysa.

Förbered: Blanda ingredienserna till såsen (punkt 4) i förväg. Förvara i kylen.

Tips! Såsen går att variera i massor, lägg till 1 msk tomatpuré så får ni en krämig tomatbaserad sås. Eller byt ut basilikan mot oregano.