Rödbetor med fetaost, citrus och broccoli

En god och enkel vegorätt som du kan göra med valfritt gryn. Låt ugnen sköta det mesta genom att ugnsbaka rödbetor och morötter. Blanda med färska grönsaker som broccoli och spenat. Toppa med feta så är middagen klar!

35 min

Rödbetor med fetaost, citrus och broccoli

Ingredienser

  • 600 g
    rödbetor
  • 250 g
    morötter
  • 4.5 msk
    olivolja
  • 1 tsk
    timjan
  • 4 port
    valfritt gryn (tex. matvete)
  • 250 g
    broccoli
  • 125 g
    bladspenat
  • 60 g
    salladslök
  • 1 st
    apelsin
  • 1 st
    citron
  • 1 msk
    dijonsenap
  • 0.5 msk
    flytande honung
  • 2 fp
    fetaost
  • 50 g
    solroskärnor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skala rödbetor och morötter. Skär betorna i 1 cm breda skivor och morötterna i 1 cm breda stavar. Lägg på en plåt och blanda med olivolja, timjan och salt. Rosta i mitten av ugnen i 20 min.

3. Koka valfritt gryn (gärna matvete) till 4 personer.

4. Skär broccoli i små bitar och buketter. Skölj bladspenat och strimla salladslöken. Skala och tärna apelsinen. och blanda alla grönsakerna på ett stort fat.

5. Pressa saften från citronen i en skål. Blanda ner olivolja, dijonsenap, flytande honung, salt och svartpeppar.

6. Ta ut plåten med betor och morötter och smula över fetaost. Rosta i ytterligare 5 min.

7. Vänd ner grynen och dressingen med de råa grönsakerna på fatet. Fördela de varma grönsakerna med fetaosten och solroskärnor på toppen.

Tips! Denna rätt är också god med en bit bröd till, helst ett gott surdegsbröd.

4 portioner