Recept från Vegetariska kassen v. 44 (2017)
40 min
Portioner: 4
1 bit spetskål (400 g)
200 g morötter (2-3 st)
250 g broccoli
4 port valfritt ris
1 bit ingefära
2 msk neutral olja
3 vitlöksklyftor
1 ½ tsk sambal oelek
2 fp kokosmjölk (500 ml)
1 fp torkade röda linser (200 g)
1 msk buljongpulver
1 lime
1 fp salta jordnötter (60 g)
1. Grytgrönsaker (bunke): Strimla 1 bit spetskål (400 g). Skala 200 g morötter (2-3 st) och skär i 1 cm breda slantar. Skär 250 g broccoli i mindre bitar och buketter.
2. Koka valfritt ris till 4 personer.
3. Kokosmjölksgryta (gryta + lock): Skala och riv 1 bit ingefära till 2-3 msk riven. Hetta upp 2 msk neutral olja och bryn 3 pressade vitlöksklyftor, ingefäran, spetskålen, morötterna och 1 ½ tsk sambal oelek på medelhög värme ca 2 min. Tillsätt 2 dl vatten, 2 fp kokosmjölk (500 ml), 1 fp torkade röda linser (200 g) och 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning). Låt koka under lock 10 min.
4. Tillsätt broccolin, saften från 1 lime, ½ tsk salt i grytan och låt puttra ytterligare 2 min.
5. Servera grytan med riset och toppa med 1 fp salta jordnötter (60 g).
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Denna rätt går utmärkt att frysa. Maten håller 3-4 dagar i kylen efter tillagning.
Förbered: Skala och skär alla grönsaker (punkt 1) i förväg. Förvara övertäckt i kylen fram till beredning.
Tips! Har ni trötta grönsaker i kylen? Passa på att rensa och ta vara på dem i denna gryta.