Recept från Vardagskassen v.42
30 min
Portioner: 4
900 g potatis
6 ägg
250 g broccoli
300 g morötter (3-4 st)
1 ½ msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
1 silverlök
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 ½ dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 krm vitpeppar
ca 600 g torskfilé
1 fp gräslök (20 g)
1. Potatis (kastrull): Skala och koka 900 g potatis.
2. Ägg (kastrull): Koka upp 1 l vatten i kastrullen. Lägg ner 6 ägg och koka i 7 min. Spola äggen i kallt vatten.
3. Broccolisallad (skål): Skär 250 g broccoli i mindre bitar och buketter. Skala och grovriv 300 g morötter (3-4 st). Blanda broccolin, morötterna, 1 ½ msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
4. Torsk + sås (traktörpanna + lock): Finhacka 1 silverlök. Smält 2 msk smör i pannan och bryn löken i 2 min på medelvärme. Strö över 1 msk vetemjöl och vispa ner 2 ½ dl mjölk och 1 dl vispgrädde i pannan. Krydda med 2 krm vitpeppar och ½ tsk salt. Låt puttra på medelvärme i ca 3 min, tills såsen tjocknar.
5. Krydda ca 600 g torskfilé med ½ tsk salt. Lägg ner torsken i såsen och låt sjuda ca 6 min under lock.
6. Skala och hacka de kokta äggen. Strö ägghacket över torsken i pannan. Klipp över 1 fp gräslök (20 g).
7. Servera torsken i äggsåsen med den kokta potatisen och broccolisalladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Denna rätt smakar som bäst om den äts upp samma dag som den tillagas men håller 2-3 dagar i kylen.
Förbered: Äggen (punkt 2) kan kokas i förväg. Förvara i kylen och ta fram när du börjar laga mat så hinner de bli rumstempererade.
Tips! När man kokar äggen i 7 min får de en krämig och lite rinnig gula, om du hellre vill ha en fast gula går det bra att öka koktiden till 10 min.