Recept från Vardagskassen v.42
40 min
Portioner: 4
1 kg potatis
50 g rödlök (½-1 st)
4 ½ msk olivolja
½ kruksallad
200 g morötter (2-3 st)
200 g majrova
1 msk vitvinsvinäger
½ purjolök
ca 500 g kycklingfärs
1 citron
1 ½ msk flytande honung
1 bit pepparrot
2 dl turkisk yoghurt
1. Sätt ugnen på 225°. Potatis (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skala och skär 1 kg potatis i 2 cm breda klyftor. Klyfta 50 g rödlök (½-1 st). Blanda alltihop med 1 ½ msk olivolja, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar på plåten. Stek högt upp i ugnen i 25-30 min.
2. Sallad (skål): Strimla ½ kruksallad. Skala och skär 200 g morötter (2-3 st) i remsor med en skalare. Skala och grovriv 200 g majrova. Blanda alltihop med 1 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i skålen.
3. Kycklingbollar (bunke + stekpanna): Strimla ½ purjolök tunt och blanda med ca 500 g kycklingfärs, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Forma 12 bollar med blöta händer. Hetta upp 1 msk olivolja i pannan. Stek bollarna runt om på medelhög värme i ca 15 min.
4. Under tiden – Glaze (skål): Blanda saften från 1 citron, 2 msk vatten, 1 ½ msk flytande honung, 1 msk olivolja, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen. Häll glazen över kycklingen i pannan och stek i ytterligare 2–3 min.
5. Sås (skål): Skala och finriv 1 bit pepparrot till 4-5 msk riven. Blanda hälften av pepparroten med 2 dl turkisk yoghurt, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i skålen.
6. Strö resten av den rivna pepparroten över kycklingbollarna i pannan strax innan servering. Servera med den rostade potatisen, salladen och såsen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Kycklingbollarna går bra att frysa in. I kylskåp håller rätten 2-3 dagar efter tillagning.
Förbered: Potatisen (punkt 1) går bra att skala och skära kvällen innan och förvara i en bunke med vatten i kylen.
Tips! Om man vill ha en mild sås går det bra att servera all pepparrot vid sidan av och yoghurten naturell.