Recept från Vardagskassen v.39 (2017)
30 min
Portioner: 4
4 port valfritt ris
50 g gul lök (½-1 st)
300 g kålrot
1 röd chili
½ dl neutral olja
3 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
½ msk + 1 tsk ingefära
1 tsk chilipulver
½ tsk kanel
ca 600 g kycklinglårfilé
1 fp krossade tomater (390 g)
½ dl vispgrädde
1 lime
2 dl turkisk yoghurt
½ gurka
1 mango
½ kruksallad
1 msk olivolja
1. Koka valfritt ris till 4 personer.
2. Gryta (gryta + lock): Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Skala och skär 300 g kålrot i 2 cm stora bitar. Kärna ur och hacka 1 röd chili. Hetta upp ½ dl neutral olja i pannan och bryn 3 pressade vitlöksklyftor, löken, kålroten, 1 msk spiskummin, ½ msk ingefära, 1 tsk chilipulver och ½ tsk kanel i grytan på medelhög värme ca 2 min.
3. Gnid in ca 600 g kycklinglårfilé med ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Tillsätt kycklingen i grytan och bryn ytterligare ca 4 min. Tillsätt 1 fp krossade tomater (390 g), 1 dl vatten, ½ dl vispgrädde, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar i grytan. Låt alltihop puttra under lock ca 15 min.
4. Ingefärssås (skål): Blanda saften från ½ lime med 2 dl turkisk yoghurt, 1 tsk ingefära, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
5. Sallad (skål): Tärna ½ gurka. Skala, kärna ur och tärna 1 mango. Hacka ½ kruksallad. Blanda allt i skålen med 1 msk olivolja, saften från ½ lime och 1 krm salt.
6. Servera kycklinggrytan med riset, ingefärssåsen och salladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten
2–3 dagar i kylen. Allt utom salladen går utmärkt att frysa in.
Förbered: Ingefärssåsen (punkt 4) går bra att förbereda och förvara i övertäckt skål i kylen.
Tips! Plocka fram alla torrvaror och grönsaker kvällen före så kommer du snabbare igång med matlagningen.