Recept från Vardagskassen v.38 (2017)
40 min
Portioner: 4
ca 1 kg kycklingklubbor
1 fp förkokta rödbetor (500 g)
300 g palsternacka
3 msk olivolja
2 dl valfritt gryn
1 fp fetaost (150 g)
2 dl turkisk yoghurt
2 msk balsamvinäger
½ msk honung
½ fp rucola (50 g)
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Kyckling (djup ugnsplåt med bakplåtspapper): Krydda ca 1 kg kycklingklubbor med 1 tsk salt och 3 krm svartpeppar. Lägg på plåten. Skär 1 fp förkokta rödbetor (500 g) och 300 g palsternacka i 1 cm breda klyftor/stavar. Lägg grönsakerna bland kycklingen på plåten och ringla 1 msk olivolja och ½ tsk salt över grönsakerna. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.
3. Koka 2 dl valfritt gryn.
4. Fetaostsås (skål): Smula 1 fp fetaost (150 g) i skålen. Rör ner 2 dl turkisk yoghurt och 2 krm svartpeppar bland fetaosten.
5. Dressing (skål): Blanda 2 msk olivolja, 2 msk balsamvinäger, ½ msk honung och 1 krm salt i skålen.
6. Ta ut plåten med kyckling och grönsaker. Strö över ½ fp rucola (50 g) och ringla över dressingen. Servera med grynen och fetaostsåsen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar i kylen och passar utmärkt att äta som matlåda dagen efter om det skulle bli mat över.
Förbered: Skala och skär rotfrukterna (punkt 2) i förväg och förvara i övertäckt bunke med lite kallt vatten i.
Tips! Använd plasthandskar när du skär rödbetorna så färgar de inte av sig på händerna.