Indisk daal med koriandersallad och yoghurt

Recept från Vegetariska kassen v.37

40 min

Portioner: 4

Ingredienser

4 port valfritt ris/gryn
100 g gul lök (1-2 st)
200 g morötter (2-3 st)
3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
¾ tsk kanel
1 fp torkade röda linser (200 g)
1 fp krossade tomater (390 g)
2 ½ dl havregrädde
50 g rödlök (½-1 st)
½ gurka
1 fp rädisor (125 g)
200 g körsbärskvisttomater
1 kruka koriander
1 fp machésallad (70 g)
½ msk vitvinsvinäger
2 dl turkisk yoghurt

Gör så här

1. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

2. Daal (gryta + lock): Hacka 100 g gul lök (1-2 st). Skala och grovriv 200 g morötter (2-3 st). Hetta upp 2 msk olivolja i grytan och bryn löken, morötterna, 3 pressade vitlöksklyftor, 2 msk tomatpuré, 1 msk curry, 1 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver och ¾ tsk kanel på medelhög värme i 4 min.

3. Tillsätt 1 fp torkade röda linser (200 g), 1 fp krossade tomater (390 g), 2 ½ dl havregrädde, 2 ½ dl vatten och 1 ½ tsk salt i grytan. Låt puttra på medelvärme under lock 15–20 min.

4. Sallad (skål): Skär 50 g rödlök (½-1 st) och ½ gurka i halvmånar. Halvera 1 fp rädisor (125 g) och klyfta 200 g körsbärskvisttomater. Hacka 1 kruka koriander och skölj 1 fp machésallad (70 g). Blanda allt i skålen med 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger och 1 krm salt.

5. Servera daalen med riset/grynen, salladen och 2 dl turkisk yoghurt.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2–3 dagar i kylen. Den går också utmärkt att frysa och ta fram vid ett annat tillfälle.

Förbered: Plocka fram alla torrvaror kvällen före så kommer du snabbare igång med matlagningen.