Kikärtspannkakor med avokadoröra och krispig sallad

Recept från Vegetariska kassen v.36

40 min

Portioner: 4

Ingredienser

5 dl mjölk
3 dl vetemjöl/dinkelsikt
1 fp kikärtor (390 g)
4 ägg
1 fp majs (150 g)
150 g romanticatomater
2 avokado
½ lime
½ tsk sambal oelek
5 msk smör
½ ekbladssallad
1 fp rädisor (125 g)
½ gurka
½ röd paprika
200 g morötter (2-3 st)
1 ½ msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Pannkakssmet (bunke + mixerstav): Vispa samman 5 dl mjölk och 3 dl vetemjöl/dinkelsikt i bunken. Tillsätt 1 fp avrunna kikärtor (390 g) och mixa slätt. Vispa ner 4 ägg, 1 tsk salt och sist 1 fp avrunnen majs (150 g). Låt stå.

2. Avokadoröra (skål): Tärna 150 g romanticatomater fint. Halvera och gröp ur 2 avokado. Mosa avokadoköttet i skålen och blanda ner tomaterna, saften från ½ lime, ½ tsk sambal oelek, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.

3. Pannkakor (stekpanna + fat): Smält 1 msk smör i pannan. Tillsätt ca 1-2 dl smet åt gången och stek varje pannkaka 2 min/sida på medelhög värme, tills de är gyllenbruna. Tillsätt ytterligare ½ msk smör vid varje ny pannkaka, totalt 4 msk smör. Lägg över på ett fat allt eftersom pannkakorna steks.

4. Under tiden - Sallad (skål): Strimla ½ ekbladssallad. Halvera 1 fp rädisor (125 g). Tärna ½ gurka och ½ röd paprika. Skala och grovriv 200 g morötter (2-3 st). Blanda allt i skålen med 1 ½ msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.

5. Servera kikärtspannkakorna med avokadoröran och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning. Pannkakorna går bra att frysa in och ta fram vid ett annat tillfälle.

Förbered: Blanda pannkakssmeten (punkt 1) i förväg och gör salladen (punkt 4). Förvara i kylen.

Tips! Använd gärna 2 stekpannor när du steker pann-

kakorna, då går denna rätt lite snabbare. Om ni gillar vitlök är det gott att pressa ner 1 klyfta i avokadoröran.