En matig och god sallad med betor, getost, linser och matvete. Toppas med syrlig en citronvinegrette. Enkel mat som gör magen glad!
40 min
Portioner: 4
600 g rödbetor
300 g palsternacka
250 g morötter (2-3 st)
1 msk + 1 ½ tsk timjan
6 msk olivolja
1 fp solroskärnor (100 g)
4 port matvete
250 g tomater (3-4 st)
1 fp salladsmix (70 g)
1 fp kokta röda linser (290 g)
1 citron
1 msk + 1 tsk honung
1 msk dijonsenap
2 dl turkisk yoghurt
1 fp getost (180 g)
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala rödbetor, palsternacka och morötter. Skär betorna i 2 cm breda klyftor och palsternackan och morötterna i 1 cm breda stavar. Blanda alltihop med timjan, olivolja och salt på en plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 30 min. Strö över solroskärnor när 10 min återstår.
3. Koka valfritt gryn till 4 personer.
4. Tärna tomater. Skölj salladsmix och kokta röda linser. Blanda allt på ett fat.
5. Riv ner skalet och pressa saften från citronen i en skål. Tillsätt olivolja, honung, dijonsenap, salt och svartpeppar i skålen. Blanda runt.
6. Blanda turkisk yoghurt med honung, timjan, salt och svartpeppar i en skål.
7. Vänd ner de kokta grynen, de rostade rotfrukterna och dressingen med grönsakerna på fatet. Smula över getostoch servera med yoghurten.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här maträtten passar bäst att ätas inom 1-2 dagar efter tillagning om det blir mat över.
Förbered: Vinegretten (punkt 5) går utmärkt att förbereda och förvara i en övertäckt bunke. Yoghurtsåsen går även den bra att förbereda och förvara i en övertäckt skål i kylen (punkt 6).