35 min
Portioner: 4
2 bakpotatisar
300 g morötter (3-4 st)
200 g palsternacka
100 g rödlök (1-2 st)
250 g broccoli
2 msk olivolja
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
ca 600 g sejfilé
2 msk smör
3 dl gräddfil
1 citron
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Rostade rotfrukter (ugnsplåt): Skala och skär 2 bakpotatisar, 300 g morötter (3-4 st) och 200 g palsternacka i 2 cm stora bitar. Klyfta 100 g rödlök (1-2 st). Skär 250 g broccoli i 4 bitar. Blanda alltsammans på plåten, ringla över 2 msk olivolja, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek i mitten av ugnen ca 25 min.
3. Fiskpanetter (tre djupa tallrikar + stekpanna): Häll upp 1 dl vetemjöl i en tallrik. Vispa upp 2 ägg i den andra tallriken och häll 2 dl ströbröd i den tredje tallriken.
4. Skär ca 600 g sejfilé i 5 cm breda bitar och krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Vänd fisken först i mjölet, sedan i äggen och sist i ströbrödet. Smält 2 msk smör i pannan och stek fisken i två omgångar, ca 4 min/sida på medelhög värme.
5. Sås (skål): Blanda 3 dl gräddfil, saften från ½ citron, 1 krm salt och 2 krm svartpeppar i skålen.
6. Skär ½ citron i klyftor. Servera de rostade rotfrukterna med fiskpanetterna, såsen och citronklyftorna.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Denna rätt äts med fördel samma dag men håller 2-3 dagar i kylen.
Förbered: Rotfrukterna (punkt 2) går utmärkt att skära i förväg och förvara i bunke med vatten i kylen. Såsen (punkt 5) går också bra att förbereda och förvara i en skål i kylen.
Tips! Lägg den skurna potatisen i en bunke med kallt vatten. Låt stå minst 10 min, så att så mycket som möjligt av stärkelsen försvinner. Häll av vattnet, torka av potatisen och lägg på plåten. Då blir potatisbitarna extra krispiga efter tillagning.