35 min
Portioner: 4
900 g potatis
300 g morötter (3-4 st)
200 g majrova
1 msk olivolja
1 kruka dill
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
½ gurka
½ citron
ca 400 g varmrökt lax
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Potatis (kastrull): Koka upp 1 ½ liter vatten med 1 tsk salt i kastrullen. Skala och skär 900 g potatis i 2 cm stora bitar, koka potatisen ca 10 min, tills den är mjuk.
3. Grönsaker (ugnsform 20 x 30 cm): Skala 300 g morötter (3-4 st) och 200 g majrova, skär i 1 cm breda stavar/klyftor och lägg i formen. Ringla över 1 msk olivolja och ½ tsk salt. Rosta högt upp i ugnen ca 20 min.
4. Dillstuvad potatis (kastrull): Hacka 1 kruka dill. Smält 1 msk smör i kastrullen och vispa ner 2 msk vetemjöl. Tillsätt 2 dl vispgrädde och 1 ½ dl vatten, koka upp under omrörning. Tillsätt 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och dillen. Vänd ner dillstuvningen i den kokta avrunna potatisen. Låt allt bli varmt ca 1 min.
5. Servering (stort fat): Skär ½ gurka i ½ cm breda halvmånar. Klyfta ½ citron. Lägg upp ugnsgrönsakerna, gurkan, ca 400 g varmrökt lax och citronklyftorna på fatet. Servera med den dillstuvade potatisen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Blir det mat över håller denna rätt i 2-3 dagar i kylen.
Förbered: Grönsakerna (punkt 3) går bra att förbereda. Förvara i övertäckt bunke i kylen.