30 min
Portioner: 4
900 g potatis
200 g morötter (2-3 st)
2 msk neutral olja
ca 600 g fläskkotletter
½ dl vispgrädde
½ msk dijonsenap
2 tsk kinesisk soja
1 fp rädisor (125 g)
½ gurka
1 nektarin
50 g rödlök (½-1 st)
1 fp färskost med vitlök &
örter (150 g)
½ fp mangold (35 g)
1. Potatis (kastrull): Skala och halvera 900 g potatis. Koka potatisen mjuk, ca 15 min. Skala och skär 200 g morötter (2-3 st) i 1 cm breda slantar. Låt koka med de 4 sista min av koktiden.
2. Fläskkotletter (stekpanna + lock): Hetta upp 2 msk neutral olja i pannan. Krydda ca 600 g fläskkotletter med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Bryn köttet på hög värme i 1-2 min/sida, så det får stekyta.
3. Sänk till medelvärme och tillsätt 1 ½ dl vatten, ½ dl vispgrädde, ½ msk dijonsenap, 2 tsk kinesisk soja och 2 krm svartpeppar i pannan. Sätt på locket och låt puttra ca 7 min, tills köttet är genomstekt.
4. Grönsaker: Halvera 1 fp rädisor (125 g). Tärna ½ gurka och 1 nektarin. Skär 50 g rödlök (½-1 st) i tunna halvmånar.
5. Potatissallad (stor serveringsskål): Vänd ner den varma potatisen och morötterna i skålen med 1 fp färskost vitlök & örter (150 g) och ½ tsk salt. Blanda så osten smälter. Vänd ner de råa grönsakerna och ½ fp mangold (35 g).
6. Servera fläskkotletterna med skysåsen och potatissalladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller denna rätt 2-3 dagar i kylen efter tillagning.
Förbered: Potatisen och morötterna (punkt 1) går utmärkt att skala och skära i förväg och sedan förvara i två olika bunkar med lite kallt vatten i kylen.
Tips! Om ni önskar en icke krämig potatissallad kan ni blanda ihop potatisen med 2 msk olivolja, 1 msk balsamvinäger, ½ msk dijonsenap/svensk senap och 2 krm salt i en bunke. Färskosten kan då ätas på bröd eller kex istället.