40 min
Portioner: 4
1 fp borlottibönor (410 g)
1 fp färskost (150 g)
1 kruka dill
1 kg färskpotatis
2 zucchini
2 dl mjölk
1 citron
½ dl ströbröd
100 g morötter (1-2 st)
1 fp rädisor (125 g)
1 kålrabbi
200 g körsbärskvisttomater
1 fp salladsmix (70 g)
1 msk olivolja
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Fyllning (skål): Blanda 1 fp sköljda borlottibönor (410 g), 1/3 fp färskost (50 g), ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar i skålen. Klipp ner 1 kruka dill. Mosa ihop allt med en gaffel.
3. Koka 1 kg färskpotatis.
4. Gratäng (ugnsform 20 x 30 cm): Hyvla 2 zucchini i skivor på längden. Lägg hälften av skivorna i botten på formen. Bred fyllningen över och fyll sedan på med resten av zucchiniskivorna.
5. Sås (skål): Vispa ihop 2/3 fp färskost (100 g), 2 dl mjölk, saften från 1 citron, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i skålen. Häll såsen över zucchinin i formen. Avsluta med att strö ½ dl ströbröd över. Gratinera högt upp i ugnen i ca 20 min.
6. Sallad (skål): Skala och grovriv 100 g morötter (1-2 st). Halvera
1 fp rädisor (125 g). Skala och tärna 1 kålrabbi. Kvarta 200 g körsbärskvisttomater. Blanda allt i skålen med 1 fp salladsmix (70 g), 1 msk olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
7. Servera zucchinigratängen med färskpotatisen och salladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Gratängen går bra att frysa om det blir mat över. I kylen håller sig hela rätten 2-3 dagar efter tillagning.
Förbered: Fyllningen (punkt 2) och såsen (punkt 5) går bra att göra i förväg. Förvara övertäckta i kylen.
Tips: Servera dressingen till salladen vid sidan av så håller sig salladsbladen fräscha längre.