30 min
Portioner: 4
400 g sötpotatis
1 fp pimientos padrons (200 g)
4 msk olivolja
300 g körsbärskvisttomater
50 g rödlök (½-1 st)
1 lime
3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
1 fp falafelmix (200 g)
½ romansallad
½ gurka
1 fp tortillabröd (8 st)
1. Pimientos & sötpotatis (ugnsplåt med bakplåtspapper): Sätt ugnen på 200°. Skrubba och skär 400 g sötpotatis i 1 cm breda klyftor. Lägg sötpotatisen och 1 fp pimientos padrons (200 g) på plåten. Ringla över 2 msk olivolja och ½ tsk salt. Rosta högt upp i ugnen ca 20 min.
2. Tomatsalsa (skål): Hacka 300 g körsbärskvisttomater och 50 g rödlök (½-1 st). Blanda allt i skålen med saften från 1 lime, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar.
3. Vitlökssås (skål): Blanda 3 dl gräddfil med 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
4. Falafel (skål + stekpanna): Blanda 1 fp falafelmix (200 g) med 2 ¾ dl hett vatten i skålen. Forma till ca 16 bollar. Hetta upp 2 msk olivolja i pannan och stek bollarna runt om ca 6–7 min på medelhög värme, tills de är gyllenbruna.
5. Kalla grönsaker (fat): Riv bladen från ½ romansallad. Tärna ½ gurka. Lägg på fatet.
6. Servering: Ta fram 1 fp tortillabröd (8 st). Servera falafeln i bröden med de rostade grönsakerna, salsan, såsen, salladen och gurkan.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2–3 dagar i kylen efter tillagning. Falafeln, pimientosen och sötpotatisen går bra att frysa in om det blir över.
Förbered: Vitlökssåsen (punkt 3) och falafelsmeten (punkt 4) går utmärkt att förberda och förvara i övertäckt skål/bunke i kylen.
Tips! Pimientos ska generellt sett inte vara starka, men ibland hittar man någon som är riktigt het. Är du känslig så smaka en liten bit först för att slippa överraskningar!