Mjuk pepparkaka med snöglasyr

Laga den här underbara och mjuka pepparkakan till jul eller advent. I det här receptet komponerar du hela kakan i form av ett vackert hus och täcker det hela med utsökt glasyr som påminner om snö. Dekorera gärna kakan med en liten grankvist för en extra julig touch.

30 min

Mjuk pepparkaka med snöglasyr

Ingredienser

  • 100 g
    smör
  • 2 st
    ägg
  • 2 dl
    strösocker
  • 4 tsk
    pepparkakskryddor
  • 3 dl
    vetemjöl
  • 2 tsk
    bakpulver
  • 1 dl
    gräddfil

GLASYR

  • 1 st
    äggvita
  • 3.5 dl
    florsocker
  • 2 krm
    ättikssprit

SERVERING

  • 1 burk
    lingonsylt
  • 3 dl
    vispgrädde

Gör så här

1. KAKA: Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst.

3. Blanda alla torra ingredienser.

4. Rör ner gräddfilen, det smälta smöret och mjölblandningen i äggsmeten.

5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter, eller tills kakan känns torr. Prova med en sticka.

6. Låt kakan stå i formen på ett galler och svalna lite. Stjälp upp kakan på ett serveringsfat.

7. GLASYR: Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred den över kakan. Dekorera gärna med ett litet pepparkakshus eller några små grankvistar. Servera med vispad grädde blandad med lingonsylt.

12 portioner