Marängdessert med passionsfruktskräm, citrus och vispad grädde

Recept på marängdessert med passionsfruktskräm, citrus och vispad grädde till påskbordet eller vårens och sommarens alla tillfällen att fira. Passionsfruktskrämen blir en större sats än vad som behövs till receptet, men den går fint att spara i en burk i kylskåpet och håller minst 1 vecka.

30 min

Marängdessert med passionsfruktskräm, citrus och vispad grädde

Ingredienser

  • 0.5 påse
    maränger
  • 2.5 dl
    vispgrädde
  • 1 dl
    färska blåbär
  • 1 dl
    färska björnbär
  • 2 msk
    pistagenötter, grovt hackade
  • 0.5 kruka
    färsk mynta

PASSIONSFRUKTSKRÄM

  • 5 st
    ägg (2 gulor + 3 hela ägg)
  • 175 g
    smör
  • 2.5 dl
    strösocker
  • 1 st
    citron (ca. 1/2 dl saft från)
  • 10 st
    passionsfrukt (ca. 1,5 dl fruktkött)

MARINERADE CITRUS

  • 0.5 dl
    strösocker
  • 0.5 dl
    vatten
  • 0.5 krm
    vaniljpulver
  • 0.5 st
    citron, saften
  • 1 st
    apelsin
  • 1 st
    röd grapefrukt
  • 1 st
    vit grapefrukt (eller vanlig grapefrukt)

Gör så här

1. Passionsfruktskräm: Vispa äggulor och ägg krämigt.

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sockret under omrörning. Blanda i citronsaft och passionsfruktskött.

3. Vispa i äggblandningen, använd gärna ballongvisp.

4. Sjud under vispning tills blandningen blir tjock och krämig, ca 5 min. Låt svalna och ställ sedan kallt.

5. Marinerad citrus: Koka upp strösocker, vatten och vaniljpulver.

6. Rör tills sockret löst sig, ställ åt sidan och pressa ner saft av 1/2 citron. Låt svalna.

3. Skär bort skalet ifrån citrusfrukterna och skär ut filéer med hjälp av en vass kniv. Vänd runt i sockerlagen.

4. Vispa grädden fast och häll upp den i en plastpåse med tyll.

5. Arrangera maränger, bär, citrus och vispgrädde (spritsa ut i kluttar eller bollar) på en skärbräda eller ett platt fat, gärna i formen av ett påskägg. Ringla över passionsfruktscurden och strö över hackade pistagenötter. Toppa med färsk mynta och servera direkt.

4 portioner