Quiche med grönsallad

”I pajrecept brukar det stå att pajen passar bra till lunch. Varför en matig paj med grönsallad inte skulle kunna passa utmärkt som en grym middag på 2000-talet övergår mitt förstånd. En bättre middag finns knappt!” säger Matthias Dahlgren.

60 min

Quiche med grönsallad

Ingredienser

DU BEHÖVER

  • 1 st
    pajform med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter
  • 1 ark
    aluminiumfolie

PAJDEG

  • 3 dl
    vetemjöl
  • 1 krm
    salt
  • 100 g
    kylskåpskallt smör
  • 2.5 msk
    kallt vatten
  • 1 dl
    vetemjöl till utkavling

FYLLNING

  • 150 g
    tärnad bacon, stekt
  • 150 g
    comtéost
  • 4 st
    ägg
  • 2 dl
    mjölk
  • 2 dl
    vispgrädde
  • 1 nypa
    nymald svartpeppar

SALLAD

  • 180 g
    blandad grönsallad, ansad, sköljd och väl avrunnen på en kökshandduk
  • 0.5 st
    silverlök, skalad och finhackad
  • 3 msk
    majonnäs
  • 1 msk
    dijonsenap, gärna honungssötad
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 msk
    rödvinsvinäger
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

Pajdeg 1. Skär smöret till pajdegen i mindre kuber. Kör smör, mjöl och salt i matberedare till en grynig massa, tillsätt det kalla vattnet och kör hastigt samman till en homogen deg. Rulla först degen till en boll, platta sedan ut den och täck med plastfolie. Förvara kallt i kylen i minst 1 timme.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk. Klä formen med pajdegen och nagga botten med en gaffel. Klä kanten med aluminiumfolie så att inte kanten får färg innan botten är torrbakad. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i cirka 10 minuter. Ta bort folien på kanterna.

Fyllning Blanda riven ost, stekt bacon, ägg, grädde och mjölk i en bunke, smaka av med peppar. Fyll pajskalet med fyllningen. Grädda i nedre delen av ugnen tills äggstanningen satt sig och ytan har en vacker gräddad färg. Det brukar ta cirka 30 minuter.

Sallad Blanda lök, majonnäs, vinäger, senap, olivolja, salt och peppar i en stor salladsskål till en dressing. Vänd ner salladen så att dressingen fäster jämnt på bladen.

Servera Lossa kantringen på formen med en liten vass kniv så att skalet släpper från kanterna. Ta loss ringen och skär den ljumna pajen i fyra lika stora delar. Lägg pajbitarna på fyra tallrikar och toppa varje quiche med en rejäl hög nyblandad sallad.

Tips! Tänk på att pajen ska svalna före servering. Pajdegen behöver även stå kallt minst 1 h innan den kavlas ut.

4 portioner