Klassisk äppelkaka

Ibland behöver du inte konstla till det i onödan. Som i receptet på den här superklassiska äppelkakan. Den är underbar som den är, men du kan alltid toppa med vaniljsås eller glass om det faller i smaken.

45 min

Klassisk äppelkaka

Ingredienser

  • 3 st
    äpple
  • 2 st
    ägg
  • 1.5 dl
    strösocker
  • 1.5 dl
    vetemjöl
  • 2 tsk
    kanel
  • 50 g
    smör
  • 0.5 dl
    pärlsocker till garnering

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar botten eller en form som du kan servera kakan ur.

2. Skala och skär äpplena i tunna klyftor.

3. Vispa ägg och socker ordentligt pösigt. Blanda ner mjölet.

4. Häll smeten i formen och lägg äppelklyftorna på ytan. Pudra kanel över. Hyvla smör med osthyvel över äpplena – det går lättast om smöret är riktigt kallt. Strö pärlsocker över hela kakan.

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25–30 minuter.

Tips! Välj en kortare tillagningstid om du vill ha kakan något kladdig.

5 portioner