Libabröd och hummus med zhug

Mycket enklare än det låter! Och perfekt tillbehör till middagen eller på buffén – kanske en ny favorit till fredagsmyset?

30 min

Libabröd och hummus med zhug

Ingredienser

  • 4 st
    libabröd
  • 2 dl
    fet naturell yoghurt

HUMMUS

  • 250 g
    kokta kikärtor, utan lag
  • 1 st
    stor vitlöksklyfta
  • 1 st
    citron (ca. 1,5 msk färskpressad citronsaft från.)
  • 1 msk
    malen spiskummin
  • 2 msk
    tahini
  • 1 nypa
    salt
  • 2 dl
    finhackad bladpersilja
  • 1 dl
    olivolja

ZHUG

  • 0.25 tsk
    hela korianderfrön, alt. malen koriander
  • 1 tsk
    spiskummin malen
  • 0.25 tsk
    nymalen svartpeppar
  • 0.5 tsk
    kardemummakärnor mortlade
  • 3 st
    grovhackade vitlöksklyftor
  • 2 st
    urkärnade thaichili, gröna eller röda, eller vanlig chili
  • 1 tsk
    salt
  • 2 dl
    finhackad bladpersilja (blad + stam)
  • 2 dl
    finhackad koriander (blad + stam)
  • 1.5 dl
    god olivolja

Gör så här

1. Hummus: Mixa samman alla ingredienser förutom olivolja till en slät massa.

2. Tillsätt hälften av olivoljan och mixa till en slät kräm. Avsluta med att mixa ner den sista mängden olivolja och smaka av med salt. Låt gärna stå cirka 30 minuter före servering.

3. Zhug: Blanda alla torra kryddor.

4. Mixa med vitlök, chili och salt till en grov pasta. Tillsätt persilja och koriander och mixa till en pestoliknande blandning. Tillsätt olivoljan droppvis under tiden som du mixar.

5. Smaka av med salt och förvara i kylskåp.

6. Riv eller skär libabrödet i större bitar och servera med zhug, hummus och yoghurt.

4 portioner