Laxburgare med limeyoghurt

Enkel, god och snabblagad vardagslax, med asiatisk twist. Smaktoner av soja och sesamolja möter syrlig limeyoghurt – och succén är given. Minst lika god som wrap. Recept från Martina Haag i samarbete med Hemköp.

40 min

Laxburgare med limeyoghurt

Ingredienser

  • 2 st
    pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk
    sesamolja
  • 4 msk
    japansk soja
  • 1 msk
    honung
  • 2 krm
    chiliflakes
  • 800 g
    laxfilé utan skinn
  • 1 st
    äggula
  • 1 kruka
    koriander
  • 5 st
    tunnbröd eller tortillas
  • 1 st
    romansallad
  • 2 st
    tomater
  • 0.5 st
    gurka
  • 1 st
    liten skivad rödlök

LIMEYOGHURT

  • 1 st
    rivet skal och saft från lime
  • 1 st
    riven vitlöksklyfta
  • 2 dl
    turkisk yoghurt
  • 2 tsk
    honung
  • 2 msk
    god olivolja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

1. Blanda vitlök, sesamolja, soja, honung och chiliflakes.

2. Skär laxen i halvcentimeterstora bitar.

3. Lägg laxen i bunken med marinaden och låt stå ca 30 min, tillsätt äggulan.

4. Värm en stekpanna maximalt. Stek i omgångar utan fett. Klicka ut laxen, tryck till med stekspade så att det blir en biff. Vänd efter någon minut och stek på båda sidor. Ytan ska vara krispig och kärnan lite rå.

5. Blanda alla ingredienser till lime- yoghurten och smaka av med salt.

6. Servera i tunnbröd med sallad, grönsaker och limeyoghurt.

4 portioner