90 min
Portioner: 4
12 st medelstora morötter
olivolja, salt
DIPP:
500 ml morotsjuice
½ dl flytande honung
1–2 tsk chiliflakes
25 g färsk ingefära, finhackad
4 msk svart sesamfrö̈
2 dl majonnäs
1 lime, rivet skal samt juice
STRÖSSEL:
1 knippe gräslök, finhackad
2 dl rostade solroskärnor, finhackade
Skrubba och gnid in morötterna med olivolja och lite salt. Baka dem i ugn i 150 grader, i cirka 45–60 min, tills de är helt genommjuka. Koka ihop morotsjuice med honung tills 2 dl vätska återstår. Blanda hälften av vätskan med majonnäs och chiliflakes. Finhacka ingefäran och riv skalet av limen, tillsätt detta i morotsmajonnäsen och smaka av med salt och limejuice. Finhacka gräslök och solroskärnor och blanda dessa med svarta sesamfrön till ett strössel. Rulla morötterna först i den reducerade morotsjuicen och därefter i strösslet. Servera med dippen.