Lammköttbullar i krämig curry

Massor av smak, men inte alls starkt, bara ljuvligt gott och perfekt en ruggig höstkväll. Njut med naanbröd och goda vänner! 

60 min

Lammköttbullar i krämig curry

Ingredienser

  • 2 tsk
    garam masala
  • hela kardemummakapslar (ej tillgängligt online)
  • 1 tsk
    spiskummin
  • 1 st
    kanelstång
  • 0.5 msk
    gurkmeja
  • 0.5 msk
    chilipulver
  • 1 tsk
    torkad koriander
  • 1 nypa
    salt
  • 2 msk
    neutral olja
  • 1 st
    stor gul lök
  • 3 st
    vitlöksklyftor
  • 2 cm
    ingefära
  • 1 burk
    burk passerade tomater
  • 2 st
    skivade röda chili
  • 1 fp
    kokosmjölk
  • 3 msk
    tomatpuré
  • 4 dl
    vatten
  • 500 g
    lammfärs
  • 1 st
    ägg
  • 1 st
    gul lök
  • 1 dl
    ströbröd
  • 0.5 dl
    vatten
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 påse
    babyspenat
  • 4 dl
    basmatiris

Gör så här

1.    Börja med att göra curryn. Finhacka lök och vitlök, skala och skär ingefäran i två bitar. Fräs lök, chili och hela kryddblandningen i olja i en gryta tills löken mjuknat (mellanvärme är lagom). 
2.    Häll sedan på tomatpurén och fräs i en minut till. Tillsätt passerade tomater, vatten och kokosmjölk. Blanda och låt puttra i minst 30 minuter. 
3.    Gör lammbullarna medan curryn puttrar. Finhacka löken och lägg i en bunke tillsammans med färs, ägg, ströbröd och vatten. Salta och peppra och blanda väl. Forma till mellanstora bollar.
4.    När curryn kokat i minst 30 minuter lägger du ner lammbullarna i grytan och låter dem puttra i ytterligare 15 min (gärna längre). 
5.    Koka riset under tiden. 
6.    När grytan är klar blandar du i babyspenaten och serverar allt genast
 

Tips! Lite sval yoghurt och ett gott naanbröd passar perfekt till!

4 portioner