Recept från Barnkassen v.40 (2017)
30 min
Portioner: 4
ca 600 g kycklingfilé
2 msk smör
4 port valfritt ris/gryn
2 vitlöksklyftor
1 dl crème fraiche
½ msk buljongpulver
½ msk oregano
250 g broccoli
1 msk olivolja
2/3 gurka
1 päron
½ fp körsbärstomater (125 g)
1. Kyckling (stekpanna + ugnsform 20 x 30 cm): Sätt ugnen på 225°. Krydda ca 600 g kycklingfilé med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Smält 1 msk smör i pannan och bryn kycklingfilén på hög värme i 2 min/sida. Lägg kycklingen i formen och stek i mitten av ugnen i ca 12-15 min.
2. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.
3. Sås (kastrull): Smält 1 msk smör i kastrullen och pressa i 2 vitlöksklyftor. Fräs på låg värme i 1 min. Vispa ner 1 ½ dl vatten, 1 dl crème fraiche, ½ msk buljongpulver (alt. ½ smulad tärning) och ½ msk oregano. Låt puttra på svag värme i ca 8 min. Vispa då och då.
4. Grönsaker (skål + tallrik): Skär 250 g broccoli i små buketter och bitar. Lägg broccolin i skålen och ringla över 1 msk olivolja. Massera in oljan i broccolin med händerna. Krydda med 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
5. Skär 2/3 gurka och 1 päron i stavar och halvera ½ fp körsbärstomater (125 g). Lägg grönsakerna och päronet på fatet.
6. Skär kycklingen i skivor och servera med riset/grynen, såsen, grönsakerna och päronet.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här rätten passar bra att frysa om det blir mat över (förutom grönsakerna). Grönsakerna håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning.
Förbered: Broccolin (punkt 4) går utmärkt att förbereda och förvara i en övertäckt bunke i kylen.
Tips! Tänk på att även stammen på broccolin är god att äta. Skär bort det yttersta på stammen med en liten vass kniv och skär sedan stammen i mindre bitar.