Kyckling med plommon, apelsinzest och svart ris

Vi ger kycklingen syra, fruktig sötma och frisk smak från plommon, apelsin och kryddan sumak, tillsammans med djup från vitlök och rosmarin. Svart ris är gott och vackert till.

60 min

Kyckling med plommon, apelsinzest och svart ris

Ingredienser

  • 800 g
    kycklinglår
  • 1 st
    apelsin (zest från hela apelsinen till kryddblandningen + 1 msk apelsinsaft till kycklingen)
  • 2 msk
    sumak
  • 1.5 tsk
    kanel (1 tsk till kryddblandningen + 0,5 tsk till kycklingen)
  • 1.5 tsk
    allkrydda (1 tsk till kryddblandningen + 0,5 tsk till kycklingen)
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar
  • 5 msk
    olivolja
  • 6 st
    plommon, halverade och kärnfria
  • 6 st
    vitlöksklyftor, skalade
  • 3 msk
    flytande honung
  • 2 kvistar
    rosmarin
  • 2 msk
    vatten
  • 4 port
    svart ris

Gör så här

1. Riv zest från apelsinen. Rör ihop den med sumak, kanel, allkrydda, salt och peppar. Tillsätt hälften av olivoljan.
2. Bred kryddblandningen på kycklingen med hjälp av en sked. För att kycklingen ska ta smak av kryddorna, låt den gärna stå i kylskåp i minst 1 timme, men tiden kan kortas vid behov.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Stek kycklingen i en stekpanna för att ge stekyta, ca 2–3 min per sida. Lägg i en ugnsform och addera plommon, vitlöksklyftor, honung, olivolja, kanel, allkrydda, rosmarinkvistar, salt och vatten. Stek i ugn ca 20 min.
5. Blanda saften från apelsinen med resten (d.v.s 1 ½ msk) av olivoljan. Ringla detta över kycklingen i ugnen. Stek i ugnen i ytterligare ca 10 min eller tills kycklingen är klar.
6. Låt gärna kycklingen vila innan servering. Garnera med rosmarinkvistar.
7. Servera med svart ris.
 

4 portioner