Vi ger kycklingen syra, fruktig sötma och frisk smak från plommon, apelsin och kryddan sumak, tillsammans med djup från vitlök och rosmarin. Svart ris är gott och vackert till.
60 min
1. Riv zest från apelsinen. Rör ihop den med sumak, kanel, allkrydda, salt och peppar. Tillsätt hälften av olivoljan.
2. Bred kryddblandningen på kycklingen med hjälp av en sked. För att kycklingen ska ta smak av kryddorna, låt den gärna stå i kylskåp i minst 1 timme, men tiden kan kortas vid behov.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Stek kycklingen i en stekpanna för att ge stekyta, ca 2–3 min per sida. Lägg i en ugnsform och addera plommon, vitlöksklyftor, honung, olivolja, kanel, allkrydda, rosmarinkvistar, salt och vatten. Stek i ugn ca 20 min.
5. Blanda saften från apelsinen med resten (d.v.s 1 ½ msk) av olivoljan. Ringla detta över kycklingen i ugnen. Stek i ugnen i ytterligare ca 10 min eller tills kycklingen är klar.
6. Låt gärna kycklingen vila innan servering. Garnera med rosmarinkvistar.
7. Servera med svart ris.
4 portioner