Köttfärssås med sidfläsk, men utan tomat

Det började som en variant för tomatallergikern och blev sen allas favorit. Från stjärnkocken Tommy Myllymäki kommer denna populära version av familjeklassikern.

45 min

Köttfärssås med sidfläsk, men utan tomat

Ingredienser

  • 400 g
    nötfärs
  • 2 msk
    olivolja till stekning
  • 1 st
    finhackad gul lök
  • 4 st
    finhackade vitlöksklyftor
  • 2 stjälkar
    blekselleri, i mindre bitar
  • 1 st
    skivad morot
  • 200 g
    skivade champinjoner
  • 50 g
    fintärnat rökt sidfläsk
  • 1 dl
    vitt vin
  • 4 dl
    vispgrädde
  • 2 tsk
    finhackad timjan
  • 2 krm
    torkad oregano
  • 1 krm
    salt
  • 1 krm
    svartpeppar

Gör så här

1. Bryn färsen i olja i en stor stekpanna tills den fått färg. Tillsätt lök, vitlök, selleri, morot, svamp och sidfläsk. Stek 5 minuter på medelvärme.

2. Häll i vin och låt koka upp. Tillsätt grädde och sjud såsen 30 minuter. Späd eventuellt med lite vatten.

3. Avsluta med att tillsätta timjan och oregano. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera med pasta och toppa gärna med parmesan.

4 portioner