Recept från Hemlagat, nr 3 / 2019
50 min
BOTTEN
BROWNIE
SALT KOLA
TOPPING
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en 20 × 30 cm stor form med bakplåtspapper. Smält smöret.
2. Mixa kexen i matberedare och tillsätt det smälta smöret och en nypa salt. Tryck ut smulorna i formen och grädda i ca 15 minuter.
3. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner salt, vetemjöl och vaniljpulver. Häll smeten över digestive-bottnen och grädda i ugnen ca 20 minuter, känn efter med en sticka, kakan ska vara lite kladdig i mitten. Förbered under tiden kolan.
4. Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädde, socker och sirap. Rör om och koka upp, koka till ca 122–124 grader. Rör om då och då. Gör ett kulprov så du ser att kolan är lagom fast. Dra av från värmen och häll kolan över brownien, strö över marshmallows, jordnötter och flingsalt och ställ in i kylen minst en timme.
5. Ta ut brownien och skär den i bitar; torka av kniven mellan snitten.
15 portioner