Kola med timjan och rostade sesamfrön

Låt ditt bidrag till gottebordet var en kola som drar ner applåder för både nyskapande och utseende – men framför allt för sin otroliga smak. Sluuuuk. 

30 min

Kola med timjan och rostade sesamfrön

Ingredienser

  • 50 g
    smör
  • 3 dl
    strösocker
  • 3 dl
    vispgrädde
  • 1.5 dl
    ljus sirap
  • 1 tsk
    citronsaft
  • 2 krm
    salt
  • 2 msk
    sesamfrön
  • 1 msk
    timjan, finhackade, plockade blad

Gör så här

1. Rosta sesamfrön i en non-stick stekpanna. 
2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.

3. Tillsätt socker, grädde, ljus sirap, saft av citron och salt. 
4. Koka upp och låt koka på medelhög värme till 125°C (ca 20 minuter). Rör om då och då.

5. Gör kulprovet. Kulan ska vara seg och ganska fast. Ställ av plattan och låt svalna i 5 minuter. 
6. Vänd ner hälften av de finhackade timjanbladen och hälften av de rostade sesamfröna, spara någon matsked till dekoration.
7. Häll upp kolan i en bakpappersklädd form, ca 15 x 20 cm (för 30 st).

8. Strö över resten av timjanbladen och sesamfröna.

9. Låt svalna helt i rumstemperatur.

40 portioner