En god och enkel lax med härliga primörer som rädisor och sockerärtor.
35 min
SMÖRSLUNGADE PRIMÖRER
KALL SÅS
1. Sätt ugnen på 225°. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och tryck till potatisarna med en gaffel så de spricker. Lägg i en ugnsform och häll på olivoljan. Salta och peppra. Rosta ca 25 min eller tills de fått en gyllene färg.
2. Tvätta och skiva citronen. Blanda citron, vinäger, salt, dill och vatten i en vid kastrull. Koka under lock i 10 min. Lägg i laxen och sjud på svag värme under lock ca 10 min. Låt laxen kallna i lagen.
3. Blanda ingredienserna till såsen och ställ svalt. Koka upp saltat vatten och lägg i rädisor och sockerärtor. Koka 1–2 min. Häll av vattnet. Tillsätt smör, citronskal, salt och peppar. Sätt på locket och slunga så att allt blandas.
4. Lyft upp laxen ur lagen och servera med potatisen, såsen och primörerna 2 krm salt.
4 portioner