Kokos- och knäckbräck

Bounty-kola med smält choklad och rostade kokosflingor, perfekt att slå in vackert och skapa goda julklappar av. Om du inte slukar hela själv, förstås.

 

Hur vet du om knäcken är klar? Häll några droppar av smeten i kallt vatten och se om den blir hård! 

30 min

Kokos- och knäckbräck

Ingredienser

  • 75 g
    smör
  • 2 dl
    strösocker
  • 1 dl
    ljus sirap
  • 1 tsk
    finrivet citronskal
  • 0.66 tsk
    flingsalt
  • 1 dl
    mandelspån
  • 1 dl
    riven kokos
  • 100 g
    mörk choklad (70%)
  • 100 g
    mjölkchoklad

Topping

  • 50 g
    rostade kokosflingor
  • 1 st
    Bounty (57g)
  • 1 dl
    salta jordnötter

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Tillsätt strösocker, sirap, citronskal och salt. Koka upp och låt sjuda kraftigt till en början, sänk värmen något och koka tills smeten är 145°C (mät med termometer eller gör ett kulprov).

3. Rör i mandelspån och riven kokos.
4. Häll ut på ett bakplåtspapper.

5. lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten med hjälp av en kavel tills du har en rektangulär platta, ca 30x40 cm. Låt stelna i rumstemperatur.
6. Smält den ljusa och mörka chokladen tillsammans över ett vattenbad. Spara någon matsked.

7. Häll ut resten över den stelnade kolan, bred ut i ett jämnt lager.
8. Hacka de salta jordnötterna och Bountyn grovt och strö ut dem över hela, tillsammans med lite extra rostad kokos.

9. Avsluta med att ringla lite smält choklad över allt.

10. Låt stelna och bryt i bitar.

20 portioner