En klassisk rätt till höstens söndagsmiddagar och matlådor! Detta recept på klassisk kalops med butternutmos är som gjort för att preppa i förväg och njuta av i flera dagar.
150 min
Kalops
Butternutmos
Pressgurka
1. Kalops: Skala lök och morötter och dela i stora bitar. Skär högreven i 3x3 cm stora tärningar.
2. Fräs lök och morot i smör i en stor gryta (gärna gjutjärn, för smakens skull!) tills löken mjuknar.
3. Häll i tomatpuré och fräs någon minut.
4. Tillsätt vin och vinäger och sjud ytterligare någon minut
5. Addera sen soja och kalvbuljong. Låt sjuda på svag värme.
6. Bryn köttet i smör i en stekpanna i omgångar, så att det får fin färg.
7. Lägg det sen i grytan med lök och morot och låt koka upp.
8. Skumma av och tillsätt pepparkorn och lagerblad.
9. Låt kalopsen sjuda på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 1 timme och 45 minuter. Avsluta med 15 minuter utan lock.
10. Pressgurka: Skiva färsk gurka tunt med osthyvel.
11. Blanda med 3 krm salt i en vid skål och lägg ett fat och en tyngd över. Låt stå i 30 minuter, häll av spadet.
12. Gör en lag av ättikssprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig.
13. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.
14. Butternutmos: Dela och kärna ur pumpan, skär bort skalet och skär den i grova bitar.
15. Skala potatisen och dela den i ungefär lika stora bitar som pumpan.
16. Lägg pumpa och potatis i en kastrull och häll på vatten så att bitarna täcks. Salta.
17. Koka upp och låt småkoka i cirka 15 minuter, tills grönsakerna är mjuka.
18. Häll av vattnet ordentligt och mixa till en puré med en stavmixer.
19. Avsluta med att mixa i smöret. Smaka av med salt och peppar.
20. Servera kalopsen med mos, pressgurka, en klick gelé och lite hackad persilja.
4 portioner