Janssons frestelse i små portionsformar

Ansjovis, vispgrädde och strimlad potatis – en klassisk Jansson, bara i lite mindre kostym! Smått är gott, hälsar mästerkocken Catarina König som står för receptet.

40 min

Janssons frestelse i små portionsformar

Ingredienser

  • 10 st
    mjöliga potatisar, medelstora
  • 1.5 st
    gul lök, tunt skivad
  • 1 burk
    ansjovis
  • 4.5 dl
    vispgrädde
  • 1 msk
    ströbröd
  • 2 msk
    smör
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar, nymalen

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C varmluft eller 200°C vanlig värme.

2. Skala potatisen och skär i halvcentimetertjocka skivor som du sedan skär till strimlor.

3. Skär tunna skivor av löken med mandolin.

4. Smörj små ugnssäkra formar med smör. Det gör inget om det blir lite smörklumpar här och var i formen, det är bara gott.

5. Varva lager med potatis, tunt skivad lök och ansjovis. Salta och peppra.

6. Droppa över lite ansjovisspad och häll sedan över vispgrädde (ca 1 dl per form) och strö till sist över ströbrödet.

7. Sätt in i ugnen i ca 25-35 min eller tills potatisen är mjuk. Kontrollera med sticka.

Tips! Häll bara grädde i 2/3 av formen så det inte rinner över vid gräddning. Perfekt att göra dagen innan och värma försiktigt med ytterligare lite grädde innan servering.

4 portioner