Iskaffe på nyrostat kaffe

En kaffedrink smakar gott under varma sommardagar. Gör den på nyrostade kaffebönor.

30 min

Iskaffe på nyrostat kaffe

Ingredienser

  • 300 g
    råa kaffebönor (ej tillgänglig online)

KAFFESIRAP

  • 500 g
    honung
  • 1 tsk
    mald vanilj
  • 1 dl
    vatten

KAFFEDRINK

  • 1 dl
    starkt färdigbryggt kaffe
  • 1 dl
    skummad kaffemjölk
  • 2 msk
    kaffesirap
  • 3 st
    isbitar
  • ev en skvätt amaretto (ej tillgänglig online)

Gör så här

1. Förvärm ugnen till 225 grader. Varmluft är att föredra. Sprid ut råa kaffebönor på en plåt – de ska inte ligga för tätt intill varandra.

2. Rosta i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Rör om efter halva tiden. När du hör ett ”knäpp” och bönorna har gyllenbrun färg har de nått medelrost. Ta ut dem och låt svalna.

3. Sila bönorna i ett durkslag för att få bort skalen.

4. Brygg ett starkt kaffe som du låter svalna eller kallbrygg kaffet och låt dra över natten i kaffepress.

5.  Värm honung till 85 grader i en kastrull.

6. Tillsätt vanilj och vatten. Rör om.

7.  Låt svalna och häll upp på en glasflaska.

8. Blanda kaffe och sirap i ett större glas. Tillsätt is och sedan skummad mjölk. Valfritt: Tillsätt Amaretto.

1 portioner