En god paj från en av våra klubbmedlemmar. Äppelpaj och kaffe är vanligt till fika i Holland.
90 min
Ingredienser
1 kg
syrliga äpplen
250 g
smör (rumstempererat)
200 g
brunt farinsocker
450 g
vetemjöl
0.5 tsk
salt
1 tsk
vaniljarom
2 st
ägg
100 g
russin
35 g
strösocker
3 tsk
kanel
0.5 st
citron
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Lägg russinen i ljummet vatten och ställ åt sidan.
Ta fram bakplåtspapper eller smörj springformen (30 cm i diameter) med rikligt med smör och pudra lätt med mjöl. Hela formen ska bli täckt.
Gör degen: Handvispa de båda äggen. Lägg smör, farinsocker, salt och mjöl i en skål och blanda ihop med fingertopparna till en grynig massa. Rör ner vaniljarom och en tredjedel av äggvispet och ställ resten åt sidan. Knåda degen, som blir tung. Låt vila i kylen.
Kärna ur, skala och skär äpplena i grova bitar. Lägg i en stor bunke och pressa över citron. Lägg i de uppmjukade russinen. Blanda strösocker och kanel och häll över. Blanda runt.
Lägg ¼ av degen åt sidan och spara till garnering. Kavla ut resten till en tunn kaka, cirka 2 milimeter. Om du använder bakplåtspapper kan du kavla direkt på pappret.
Skär ut en cirkel med formen som mått och placera i formen. Använd bortskurna kavlade bitar till att forma kanterna och fyll på där det saknas, hela vägen upp och över kanten. Se till att det inte är hål i någon skarv någonstans.
Lägg äppelblandningen i formen. Se till att det blir ett jämnt lager.
Kavla ut den sparade degen och skär i strimlor. Se till att de har samma längd som formens diameter. Placera i ett gallermönster ovanpå fyllningen. Som överkurs kan man putsa till bitarna runtom och täcka putsningen med en lång degstrimla. Vecka i såfall gärna kanten genom att nypa med tummen och pekfingret.
Pensla det sparade äggvispet över kakan.
Grädda mitt i ugnen i 55–60 minuter tills pajen är gyllenbrun. Servera pajen varm med vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.