Holländsk äppelpaj

En god paj från en av våra klubbmedlemmar. Äppelpaj och kaffe är vanligt till fika i Holland.

90 min

Holländsk äppelpaj

Ingredienser

  • 1 kg
    syrliga äpplen
  • 250 g
    smör (rumstempererat)
  • 200 g
    brunt farinsocker
  • 450 g
    vetemjöl
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 tsk
    vaniljarom
  • 2 st
    ägg
  • 100 g
    russin
  • 35 g
    strösocker
  • 3 tsk
    kanel
  • 0.5 st
    citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Lägg russinen i ljummet vatten och ställ åt sidan.
  3. Ta fram bakplåtspapper eller smörj springformen (30 cm i diameter) med rikligt med smör och pudra lätt med mjöl. Hela formen ska bli täckt.
  4. Gör degen: Handvispa de båda äggen. Lägg smör, farinsocker, salt och mjöl i en skål och blanda ihop med fingertopparna till en grynig massa. Rör ner vaniljarom och en tredjedel av äggvispet och ställ resten åt sidan. Knåda degen, som blir tung. Låt vila i kylen.
  5. Kärna ur, skala och skär äpplena i grova bitar. Lägg i en stor bunke och pressa över citron. Lägg i de uppmjukade russinen. Blanda strösocker och kanel och häll över. Blanda runt.
  6. Lägg ¼ av degen åt sidan och spara till garnering. Kavla ut resten till en tunn kaka, cirka 2 milimeter. Om du använder bakplåtspapper kan du kavla direkt på pappret.
  7. Skär ut en cirkel med formen som mått och placera i formen. Använd bortskurna kavlade bitar till att forma kanterna och fyll på där det saknas, hela vägen upp och över kanten. Se till att det inte är hål i någon skarv någonstans.
  8. Lägg äppelblandningen i formen. Se till att det blir ett jämnt lager.
  9. Kavla ut den sparade degen och skär i strimlor. Se till att de har samma längd som formens diameter. Placera i ett gallermönster ovanpå fyllningen. Som överkurs kan man putsa till bitarna runtom och täcka putsningen med en lång degstrimla. Vecka i såfall gärna kanten genom att nypa med tummen och pekfingret.
  10. Pensla det sparade äggvispet över kakan.
  11. Grädda mitt i ugnen i 55–60 minuter tills pajen är gyllenbrun. Servera pajen varm med vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.

10 portioner