Grön lasagne med paprika, ricotta och linser

Det finns många variationer av en grön lasagne. I den här är morötter och gröna linser basen, som får smak av paprikaröra, och vidare sällskap av ricottaost och mozzarella.

60 min

Grön lasagne med paprika, ricotta och linser

Ingredienser

VEGOFÄRS

  • 1 st
    gul lök
  • 2 klyftor
    vitlök
  • 2 msk
    tomatpuré
  • 2 st
    stora morötter
  • 500 g
    vegofärs
  • 6 st
    soltorkade tomater i olja
  • 2 pk
    krossade tomater med smak av örter à 400 g
  • 1 burk
    ajvar relish, mild
  • 1.5 msk
    balsamvinäger
  • 1 fp
    förkokta gröna linser
  • 1 burk
    ricottaost, à 250 g
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 fp
    färska lasagneplattor, 200 g
  • 2.5 paket
    mozzarella, à 125 g

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala lök och vitlök och hacka den fint. Fräs lök och vitlök i smör på medelvärme några minuter tills den mjuknat och utan att den tar färg. Tillsätt tomatpurén och basilikan och låt den fräsa med någon minut.

2. Skala morötterna och riv dem grovt, lägg ner i lökfräset tillsammans med vegofärsen, höj värmen lite och bryn alltsammans under några minuter.

3. Skär de soltorkade tomaterna i bitar och lägg ner dem i färsen tillsammans med de krossade tomaterna, ajvar relish och balsamvinäger. Låt sjuda ca 20 min på medelvärme.

4. Lyft av plattan och rör ner linserna och ricottaosten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

5. Bred ut ett lager av linsröran i botten av en ugnsfast form som rymmer ca 3 liter, eller i botten av en portionsform (varför inte direkt i en ugnsfast matlåda?), lägg ett lager lasagneplattor ovanpå och sedan ett par skivor mozarella. Fortsätt varva tills ingredienserna är slut. Avsluta med ett lager färsröra och toppa med skivad mozarella.

6. Sätt in i mitten av ugnen och grädda lasagnen ca 25 minuter eller tills den känns helt klar när du provar med en sticka. Ta ut och servera direkt tillsammans med en god sallad.

6 portioner