Hemköp

Grillad fänkål med salsa verde och vita bönor

Det är lakritssmaken, den krispiga konsistensen och den aromatiska sardellen som gör magin.

30 min

Grillad fänkål med salsa verde och vita bönor

Portioner: 4

Ingredienser

2 st fänkål
380 g vita bönor
3 krukor bladpersilja
1 dl kapris
1 st vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 msk vinäger
2 st sardellfiléer
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar

Gör så här

1. Hacka persiljan grovt och mixa ihop med vitlök, vinäger, sardeller och kapris i matberedare eller med stavmixer. Rör i olivoljan och smaka av med salt och peppar.

2. Ansa fänkålen och skär i tjocka klyftor. Spara fänkålsdillen till servering. Grilla med lock på indirekt värme i ca 20 min tills fänkålen mjuknat något men har lite krisp kvar i mitten. Vänd klyftorna då och då så att alla sidorna får färg.

3. Skölj bönorna i ett durkslag och låt rinna av. Blanda med hälften av salsan och lägg på ett fat.

4. Lägg den grillade fänkålen på bönorna och skeda resten av salsan över. Toppa med fänkålsdillen.

Tips! Hoppa över sardellerna för att göra rätten vegansk; ha då gärna i lite extra kapris. Det går bra att rosta fänkålen i ugnen på 200 grader i ca  20 min i stället för att grilla den.