Grillad flankstek med gräslökschimichurri

Chimichurri är en argentinsk grillsås, traditionellt kryddad med oregano, persilja och paprikapulver. I den här varianten ger svenska kryddörter i säsong en ny karaktär åt såsen.

45 min

Grillad flankstek med gräslökschimichurri

Ingredienser

  • 2 dl
    gräslök
  • 1 dl
    bladpersilja
  • 4 st
    vitlöksklyftor
  • 1 st
    schalottenlök
  • 1 dl
    olivolja
  • 2 msk
    rödvinsvinäger
  • 1 msk
    citronjuice
  • 1 st
    färsk grön chili
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 800 g
    flankstek
  • 3 msk
    olivolja
  • 1 msk
    smör
  • 1 tsk
    salt
  • 1 tsk
    svartpeppar

Gör så här

Gräslökschimichurri

1. Skölj de färska kryddorna och hacka dem.

2. Finhacka vitlök och schalottenlök. Kärna ur och finhacka chilin. Lägg tillsammans med kryddorna och lökhacket i en skål.

3. Tillsätt olivolja, rödvinsvinäger, citronjuice, salt och peppar. Rör om ordentligt.

4. Häll upp i en glasburk med lock och låt stå i kylen tills någon timme innan servering. 

Grillad flankstek

1. Lägg ut flanksteken i rumstemperatur cirka 20 minuter innan du ska steka eller grilla den. Torka av med hushållspapper. Salta och peppra.

2. Sätt på ugnen till 120 grader.

3. Värm en stekpanna med lite olivolja till högsta temperatur och lägg ner smöret. När smöret smält, stek flanksteken i 2–3 minuter på varje sida tills köttet får en brynd yta.

4. Ös köttet med fettet i pannan under tiden. 

5. Ugnsbaka sedan flanksteken tills kärntemperaturen är 55–58 grader (beroende på hur rött du vill ha det i mitten).

6. Ta ut och låt köttet vila på en skärbräda i 10 minuter.

7. Skär upp flanksteken i 2 cm tjocka skivor precis innan servering.

8. Servera med gräslökschimichurri.

8 portioner