Recept på Lammstek på grekiskt vis med rödbetshummus och salsa verde. Med en extra pensling i slutet (med honung och citron!) och vårens mest färgglada röror som tillbehör blir steken godare än någonsin!
120 min
RÖDBETSHUMMUS MED RICOTTA
SALSA VERDE
1. Sätt ugnen på 150°.
2. Bind upp steken.
3. Gnid in steken med olja och krydda med rosmarin, vitlöksklyftor, citronskal, flingsalt och peppar.
4. Lägg på ett ugnsgaller med en ugnsform under. Häll lite vatten i formen.
5. Ugnsbaka steken ca 45 minuter till innertemperatur 45°, pensla steken med citronjuice blandat med honung var 10:e minut tills innertemperatur 55°. Ta ut steken och linda in i smörpapper och låt vila ca 10 min innan den trancheras.
6. Börja med rödbetshummusen under tiden. Lägg rödbeta, kikärter, tahini, citronjuice, ricotta, vitlök och spiskummin i en mixer och mixa slät. Tillsätt ev. 2–3 msk olivolja och smaka av med salt och peppar.
7. Lägg i en skål och toppa med mynta, vallmofrön och olivolja.
8. Fortsätt sedan med salsa verden. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa grovt. Smaka av med salt, peppar och ev mer vinäger.
6. Servera med lammsteken med sallad, salsa verde, lite hummus och bröd.
4 portioner