Gravad strömming med ört- och vitlökssås eller romssås

God Jul! Oavsett om julbordet dukas fram före eller efter Kalle Anka så är det höjdpunkten på julafton. Här kommer en variant på en klassiker till julbordet. Gravad strömming med två olika såser. Vilken är din favorit?

15 min

Gravad strömming med ört- och vitlökssås eller romssås

Ingredienser

  • 750 g
    strömmingsfiléer (ej tillgängligt online)

LAG FÖR GRAVNING

  • 4 dl
    vatten
  • 1.5 dl
    ättikssprit, 12 %
  • 1 msk
    salt

ÖRT- OCH VITLÖKSSÅS

  • 1 dl
    majonnäs
  • 2 dl
    crème fraiche
  • 1 msk
    dijonsenap
  • 1 msk
    vitvinsvinäger
  • 1 msk
    färsk dill, hackad
  • 1 msk
    färsk persilja, hackad
  • 1 msk
    färsk gräslök, hackad
  • 25 g
    färsk spenat

ROMSSÅS

  • 1 dl
    majonnäs
  • 2 dl
    crème fraiche
  • 0.5 msk
    dijonsenap
  • 1 msk
    vitvinsvinäger
  • 0.5 tsk
    tabasco
  • 4 msk
    röd caviar

Gör så här

1. Blanda ihop ättikslagen.

2. Dra skinnet från den filéade strömmingen.

3. Lägg filéerna i lagen av vatten, ättika och salt. Ställ kallt över natten.

4. Blanda samman ingredienserna till önskad sås.

5. Ta upp filéerna och låt dem rinna av väl.

6. Varva strömming och sås i en kruka och låt stå 1 dygn innan servering.

6 portioner