4 PORTIONER, 35 MIN
35 min
Portioner: 4
GNOCCHI
8 potatisar av mjölig sort
1 stort ägg
½ msk salt
4–5 dl vetemjöl
2 msk olivolja
STOMP
2 palsternackor (200 g)
2 stora morötter (200 g)
200 g rotselleri
25 g smör
Salt
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
ca 50 g smör
1 burk kikärtor (400g)
ca 1 dl lingon
hackad persilja
1. GNOCCHI: Skala och koka potatisen mjuk.
2. Pressa potatisen i en bunke. Rör ner ägg och salt. Blanda i mjölet lite i taget och arbeta samman till en deg.
3. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Forma degen till små kulor, ca 1 cm i diameter. Koka gnocchin i omgångar i 1-2 minuter, eller tills de flyter upp till ytan. Plocka upp med hålslev och lägg på en tallrik. Ringla olivolja över så de inte klibbar ihop.
4. STOMP: Skala rotfrukterna och koka dem mjuka i saltat vatten. Mosa allt med en potatisstomp tillsammans med smör. Salta vid behov.
5. Strimla löken och vitlöken. Fräs lök, kikärtor, vitlök och gnocchi i smör tills löken blivit mjuk och gnocchin fått lite färg. Salta och peppra. Toppa fräset med lingon och hackad persilja. Servera med stomp och pressgurka.