Kycklinggryta

Recept från Garant. Enkelt att laga, lite disk, smakar som en kram och perfekt som matlåda - är inte det allt man önskar av en rätt? Beskrivningen passar perfekt in på denna krämiga kycklinggryta som serveras med fluffigt ris. 

45 min

Kycklinggryta

Ingredienser

  • 3 msk
    matolja till stekning
  • 1 paket
    kycklinglårfiléer (ca 900 g)
  • 2 nypa
    salt
  • 2 nypa
    svartpeppar
  • 1 msk
    dragon
  • 3 st
    vitlöksklyfta, finhackade
  • 5 dl
    vispgrädde
  • 1 burk
    soltorkade tomater, i balsamvinäger
  • 1.5 msk
    dijonsenap
  • 2 msk
    kycklingfond
  • 1 st
    Juicen från ½ citron, skär upp andra hälften i klyftor och servera med färdig rätt
  • 2 dl
    finriven parmesan
  • 60 g
    babyspenat
  • 3 port
    jasminris

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 °C.

2. Hetta upp rikligt med olja och smör i en stor ugnssäker gryta. Har du ingen sådan gryta kan du använda en stor stekpanna. 

3. Lägg kycklingfiléerna och salta och peppra dem. Stek filéerna så de blir gyllene (ca 2-3 minuter på vadera sida). Lyft ur filéerna och lägg på en tallrik som du ställer åt sidan. 

4. Låt pannan stå kvar på plattan, men sänk värmen (diska INTE bort de goda smakerna från kycklingen). Tillsätt dragon och vitlök och låt mjukna i ca 2 minuter. Tillsätt sedan grädde, vätskan från de soltorkade tomaterna, dijonsenap, kycklingfond, citron och hälften av parmesanen. 

5. Medan denna krämighet får koka upp hackar du de soltorkade tomaterna. Passa även på att sätta på risvattnet i detta skede. 

6. Smaka av såsen och stäng sedan av värmen på plattan och rör ned de soltorkade tomaterna och spenaten. Lägg sedan i kycklingen och toppa med resten av parmesanosten. Ställ in grytan i ugnen i ca 10-15 minuter (filéernas innertemperatur bör vara ca 72 °C). Använder du en stekpanna för du över såsen till en ugnsfast form i detta steg. 

7. Lägg i rispåsarna och låt sjuda i ca 12-15 minuter. 

8. Häll av riset och servera med grytan!

6 portioner