Ta hand om överflödet! Gör klassiskt gammeldags äppelmos på alla äpplen som trängs i trädgård och butik och spara smaken hela året. Här en klassisk variant som mormor godkänt.
Tips! Ta tillvara skrutt och skal som blivit över efter äppelmoset och gör en äppeldryck på skrutt och skal. Ner med allt i en kastrull, pressa ihop och häll på vatten så det precis täcker. Lägg ner två kanelstänger. Koka upp och låt sjuda i 30-40 minuter, mosa då och då med en potatisstöt. Sila och pressa ur saften noga, häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt 1/2 dl strösocker och rör ut ordentligt. Pressa ner saften av en citron och smaka av. Häll upp på flaska och ställ in i kylen. Håller ca 1 vecka, men du hinner dricka upp den innan dess!
30 min
1. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.
2. Halvera och pressa saften ur citronen.
3. Lägg äppelklyftorna i en stor kastrull med citronskal, citronsaft, vatten, vaniljpulver och strösocker.
4. Koka upp och sjud på svag värme tills äpplena går sönder, 10–15 min.
5. Mosa sönder lite slarvigt med en potatisstöt eller ballongvisp.
6. Ta upp vaniljstången och häll moset i väl rengjorda och steriliserade burkar. Äppelmoset håller ca 2 veckor i kylen.
OBS! Ska moset frysas? Tänk på att inte fylla glasburken ända till kanten, då kan den spricka.
8 portioner